Zorgtechnologie: een onmisbare steun in de langdurige zorg

In de langdurige zorg speelt zorgtechnologie een steeds grotere rol. Het aantal bewoners met complexe zorgvragen neemt toe, ook binnen onze organisatie. Om hierop in te spelen, maken we steeds meer gebruik van slimme technologie, wat aansluit bij onze visie op wonen en zorg, waarin de vrijheid van bewoners centraal staat.
Zorgtechnologie biedt kansen om zorg te verbeteren en te ondersteunen, zeker nu de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Door technologie slim in te zetten, zorgen we ervoor dat zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Dit vereist echter een andere manier van werken, waarbij technologie een hulpmiddel is en niet het doel op zich.
Thema’s van deze bouwsteen
Zorgtechnologie
Bouwen aan kwaliteit binnen wonen

Bereikt in 2024
- Verschillende innovaties zijn in 2024 ingezet om bewoners meer zelfstandigheid te bieden en welzijn op maat te leveren, door middel van de inzet van onder andere de Bbrain, Qwiek-up, Illy TV, Wonder Phones, Beleef Tablet en de Robot Kat.

Wat willen we bereiken in 2025
- We richten een innovatieteam op om zowel bestaande als nieuwe innovaties te onderzoeken, ontwikkelen en toe te passen die de zorg en het welzijn van onze bewoners verbeteren. Hierbij kijken we niet alleen naar technologische oplossingen, maar ook naar sociale innovaties, zoals verbeterde samenwerking, meer betrokkenheid van medewerkers en een sterkere verbinding met bewoners en hun naasten. Dit draagt bij aan passende, persoonsgerichte en kwalitatieve zorg.
- We zetten een innovatiebibliotheek op binnen SZDV, waar medewerkers en bewoners kunnen experimenteren met verschillende hulpmiddelen. Dit biedt ook inzicht in de beschikbare technologieën.
- In 2025 wordt op locatie Eendracht 1 van Zorggroep De Vechtstreek de Smart Sensoring van NOVI-Verkerk Healthcare geïmplementeerd, met als doel persoonsgerichte nachtzorg te bieden, meer vrijheid voor bewoners te realiseren, zelfstandigheid te bevorderen en zorgpersoneel meer rust en overzicht te geven door minder valse alarmeringen.
- In 2025 willen we de druppelbril binnen het verpleeghuis inzetten. De handige gaatjes in de druppelbril helpen bewoners om hun ogen op de juiste plek te druppelen, waardoor hulp van zorgprofessionals niet meer nodig is. De bril is ontworpen zodat bijna alle gangbare flesjes en pompjes stevig vastzitten.
Ingezonden stukje
Belevingsgerichte zorg ondersteund door Qwiek.up
Sinds mei vorig jaar is De Aa in het bezit van de Qwiek.up, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Vrienden van De Aa.
De Qwiek.up is een innovatief hulpmiddel dat belevingsgerichte zorg ondersteunt. Het geeft bewoners prikkels die passen bij hun belevingsniveau, met beelden en geluid in hun vertrouwde omgeving. Dit mobiele apparaat kan beelden op het plafond of de muur projecteren, begeleid door rustgevende muziek. Afhankelijk van de behoefte van de bewoner, helpt het zowel bij mentale activatie als ontspanning en rust.
Op dit moment wordt de Qwiek.up voornamelijk ingezet op de drie psychogeriatrische afdelingen van De Aa, waar het bijdraagt aan het welzijn van de bewoners.

Zo vertelt Kenneth Kuhn, Helpende Plus: “De Qwiek.up was het laatste wat we haar nog konden bieden. Ze lag veel op haar kamer, waardoor we niet altijd bij haar konden zijn. Maar dankzij de beelden en muziek voelde mevrouw zich niet alleen. Het gaf haar rust.”
Roosterbeleid
Bouwen aan kwaliteit binnen wonen

Bereikt in 2024
- Visie op roosteren ontwikkeld en vastgesteld binnen het Managementteam.
- Roosterbeleid opgesteld en vastgesteld binnen het Managementteam.
- Goedkeuring op het roosterbeleid door de Ondernemingsraad.
- Capaciteitsmanagement tool ingericht.
- Plan voor het inrichten van een planbureau SZDV opgesteld en vastgesteld door het Managementteam.
- Functie coördinator planbureau opgesteld en vacature opgesteld.
- Start gemaakt met het opstellen van basisroosters.
- Zes wekelijks overleg centrale roosteraars.
Wat willen we bereiken in 2025
In 2025 willen we verder werken aan de verbetering van zorg door middel van efficiënte personeelsinzet, flexibiliteit, kostenbeheersing, werktevredenheid en kennisdeling. Hieronder volgen de doelen en de bijbehorende acties.
In 2025 willen we verder werken aan:
1. Een optimale personeelsbezetting: Zorgen voor een efficiënte personeelsinzet die aansluit bij de zorgbehoeften van bewoners binnen Zorggroep De Vechtstreek. Dit doen we door:
- Uniformiteit in het roosterproces op alle locaties waarborgen.
- Capaciteitsmanagement tool gebruiken als stuurinstrument voor een efficiënte planning.
2. Flexibiliteit: een flexibele pool van medewerkers creëren die op korte termijn kunnen worden ingezet bij ziekte of piekmomenten. Waardoor vaste teams minder worden belast bij piek en ziek / onplanbare uitval waardoor een betere werk-privé balans ontstaat. Dit doen we door:
- Een vacature coördinator voor het planbureau aan te stellen om de flexpool aan te sturen.
- Een Flexbureau in te richten voor alle locaties.
- De Flexpool inzetten op alle locaties
3. Kostenbeheersing: Door intern flexibel personeel in te zetten, willen we de kosten van externe inhuur verminderen. Dit doen we door:
- De capaciteitsmanagementtool als stuurinstrument te gebruiken.
- Contractafspraken met externe partijen centraal te beheren.
- Meer samenwerking en afstemming tussen centrale roosteraars te realiseren.
4. Werktevredenheid: We verhogen de tevredenheid van medewerkers door flexibel werken te faciliteren en voorspelbare, gezonde roosters te bieden aan de vaste medewerkers. Dit doen we door:
- Basisroosters voor alle teams in te voeren.
- Roosters twee maanden van te voren te publiceren.
- De jaaruren systematiek in te voeren.
5. Kennisdeling en kennisbeheer: Flexmedewerkers vangen veel informatie op over de werkprotocollen per locatie/team en kunnen op deze manier een bijdrage leveren in het delen van kennis en het werken volgens uniforme richtlijnen. Binnen het Planbureau SZDV is alle kennis rondom flex-inzet gecentraliseerd voor alle locaties en teams. Dit doen we door:
- De eerste aanzet en gedachtevorming over kennisdeling binnen de flexpool op te starten.
