“De momenten samen zijn waardevol en maken me gelukkig”
“In het begin wilde ik het zelf nog niet,” zegt Joseph. “Ik had het gevoel dat ik de zorg voor Ans nog goed aankon, maar wat het voor mij gemakkelijker maakte, was een hele warme ontvangst in ’t Kampje. Dat zorgde meteen voor een vertrouwde sfeer.”
Toch besloot Joseph uiteindelijk los te laten dat Ans thuis moest blijven wonen. “Een tv-uitzending over dit onderwerp gaf mij inzicht en hielp me de juiste beslissing te nemen.” Nadat Ans twee dagen in ’t Kampje was, merkte Joseph al snel dat het de juiste keuze was. Ans werd gelukkig van de veranderingen. “Thuis was het vaak saai voor haar, maar in ’t Kampje was er veel meer te doen. Het voelde voor haar als een warm bad.”
Joseph vervult verschillende zorgtaken voor Ans. Tot kortgeleden haalde hij haar na de weeksluiting op vrijdag op en bracht hij haar op zondagavond weer terug. “Nu kan dit helaas niet meer, de zorg is te zwaar,” vertelt hij. “Maar de weekenden die we samen doorbrachten, zijn voor mij dierbare herinneringen.” Twee keer per week helpt hij Ans met douchen, wat altijd gezellig is. Ook helpt hij Ans af en toe tijdens de maaltijden. “Het geven van eten doe ik af en toe, maar dat is niet structureel. De momenten samen zijn waardevol en maken me gelukkig.”

Joseph vervult zijn zorgrol met veel liefde en betrokkenheid. “Het samen wakker worden, die momenten van warmte en intimiteit, waren erg fijn. Ondanks alles, heb ik ook nu veel gelukservaringen in mijn dagelijks leven.” Naast zijn zorg voor Ans is hij ook kerkelijk actief, verzorgt hij zijn huishouden, speelt accordeon in ’t Kampje en geeft taallessen aan kinderen van statushouders in Maarssen. “Deze activiteiten geven me veel energie en helpen me om balans te vinden tussen mijn eigen leven en de zorg voor Ans.”
Joseph is ook positief over de samenwerking met de zorgprofessionals in ’t Kampje. “De sfeer is open en ik voel me goed ondersteund. Er is altijd zorg en aandacht voor de bewoners.” De zorg die hij zelf aan Ans biedt, heeft geen negatieve invloed op zijn welzijn. “Sterker nog, ik voel me gelukkig en vervuld in mijn rol.”
Hij heeft veel steun van vrienden en familie, waaronder zijn dochter, die elke dag langskomt, en zijn zoon, die vaak helpt. “De zorgorganisatie is gastvrij, attent en de medewerkers hebben veel humor, wat de zorg draaglijker maakt.” Joseph gelooft sterk in de waarde van persoonlijke zorg. “De rol van familie en naasten is cruciaal voor het welzijn van ouderen. Passende zorg is belangrijk en de bijdrage van familie kan veel positieve ervaringen opleveren. Voor mij is de zorg voor Ans nooit een opdracht geweest, het is altijd een vanzelfsprekendheid.”