Samen bouwen aan zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

Om toekomstbestendig te blijven, moeten we ons werk anders organiseren. De zorgvraag van cliënten wordt steeds complexer, en nieuwe medewerkers zijn moeilijk te vinden. Om kwalitatieve zorg te blijven leveren, is het noodzakelijk om innovaties te onderzoeken die bijdragen aan het bieden van goede zorg, zodat cliënten zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
Thema’s van deze bouwsteen
Langer thuis wonen
Bouwen aan kwaliteit in de thuiszorg

Bereikt in 2024
- De visie op langer zelfstandig thuis wonen is opgesteld, waardoor het wijkteam een duidelijke richting heeft en een gemeenschappelijk vooruitzicht deelt.
Wat willen we bereiken in 2025
- Zowel het Modulair Pakket Thuis (MPT) als het Volledig Pakket Thuis (VPT) verder uitwerken en vormgeven, zodat alle medewerkers en cliënten goed geïnformeerd zijn over het aanbod van SZDV en deze op de juiste manier wordt toegepast.
- In 2025 zorgen we ervoor dat alle randvoorwaarden voor het bieden van Volledig Pakket Thuis (VPT) goed zijn beschreven en gerealiseerd. Betrokkenheid en samenwerking met cliënt, naasten en medewerkers staan hierbij centraal. Afspraken en ondersteuning worden samen met cliënten en zorgverleners geïmplementeerd en aan het einde van het jaar geëvalueerd.

Deskundigheidsmix
Bouwen aan kwaliteit in de thuiszorg

Wat willen we bereiken in 2025
- Bij de intake bepaalt de wijkverpleegkundige wie de beste zorg en ondersteuning kan bieden, passend bij de zorgvraag van de cliënt. Hierbij wordt rekening gehouden met de verschillende functieprofielen. Deze afspraken worden vastgelegd in het zorgplan. Zo leveren we als wijkverpleging zorg en hulp dicht bij de cliënt.
- We zetten in op kennisverbreding door het aanschaffen van het Nursing- en TVV-tijdschrift, het aanbieden van scholingen en het inzetten van cliënt besprekingen als vast onderdeel van de teamvergadering. Dit wordt ook intramuraal toegepast.
- Uiterlijk in Q4 zijn binnen het thuiszorgteam zowel aandachtsgebieden als EVV-taken (Eerst Verantwoordelijk Verzorgende) gelijkmatig verdeeld, en zijn er voor alle aandachtsgebieden aandachtsvelders aangewezen. Dit wordt gerealiseerd door tijdens teamoverleggen in Q3 afspraken te maken over taakverdeling, waarna de gemaakte afspraken worden vastgelegd in een werkwijze die jaarlijks geëvalueerd wordt.
(Technologische) Innovatie
Bouwen aan kwaliteit in de thuiszorg

Bereikt in 2024
- Verbetering van de zelfstandigheid van cliënten door de inzet van de medicijndispenser Medido bij cliënten thuis. De Medido zorgt ervoor dat cliënten de juiste medicijnen op het juiste moment ontvangen en herinnerd worden om deze in te nemen.
- We zijn een samenwerking aangegaan met een externe organisatie om onze zorgverleningsprocessen structureel aan te passen aan de mogelijkheden van succesvol geïmplementeerde technologische oplossingen. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting innovatie, waarbij technologie in 2025 als onderdeel van het zorgverleningsproces zal worden ingezet.
Wat willen we bereiken in 2025
- In 2025 onderzoeken we welke (technologische) innovaties geschikt zijn voor de thuiszorg en bijdragen aan langer zelfstandig thuis wonen en het verminderen van administratieve lasten. De uitkomsten van dit onderzoek worden in het tweede kwartaal geïmplementeerd.
“Door er samen in te groeien wordt technologische innovatie een waardevolle aanvulling op de zorg.”

Senta, Wijkverpleegkundige, heeft zelfstandig de Medido (medicijndispenser) geïmplementeerd om de zelfredzaamheid van cliënten te bevorderen en de werkdruk van collega’s te verminderen. Ze kreeg de ruimte om zich hierin te verdiepen, wat haar functie extra interessant maakt. Door de Medido kunnen cliënten zelf hun medicatie beheren, wat hen meer regie geeft. Hoewel het in het begin extra tijd kost, zorgt het op lange termijn voor minder zorgbehoefte. Senta ontvangt veel waardering van haar manager, collega’s en cliënten, en benadrukt het belang van flexibiliteit en samenwerking bij het doorvoeren van innovaties in de zorg.
Klik hier voor het verhaal van Senta