Continue verbeteren als fundament

Continue verbeteren is het fundament voor het leveren van kwalitatief goede zorg. Goede zorg is afgestemd op de persoonlijke mogelijkheden, wensen en behoeften van mensen met een zorgvraag. Het is essentieel dat Zorggroep De Vechtstreek regelmatig evalueert wat de betekenis is van goede zorg en zorgkwaliteit en dat we inzicht bieden in hoe het binnen de organisatie gaat.
Thema’s van deze bouwsteen
Stuurinformatie
Bouwen aan kwaliteit in de organisatie

Bereikt in 2024
- Er is een kwaliteitsdashboard ontwikkeld dat inzicht biedt in de kwaliteit van zorg en de projecten die daarmee samenhangen.
- Het jaarplan voor audits in 2025 is opgesteld.
- Elke drie weken vindt er een overleg (Taskforce) plaats, waarin lopende projecten worden gemonitord en de onderlinge samenhang wordt afgestemd.
- Cyclisch werken met het kwaliteitsbord binnen het kwaliteitsteam intramuraal is geïmplementeerd.
- De CIIO-certificering is verlengd.

Wat willen we bereiken in 2025
- Implementeren en optimaliseren van de kwaliteitsmonitor.
- Onderzoeken van de mogelijkheden om meldingen van incidenten van cliënten efficiënter te verwerken en te monitoren, in het kader van ‘ontregel de zorg’.
- Zorgen dat alle kwaliteitscommissies (infectiepreventie, medicatieveiligheid, WZD, palliatieve zorg) volgens schema bijeenkomen.

Cliëntervaringen
Bouwen aan kwaliteit in de organisatie

Bereikt in 2024
- De PREM is uitgevoerd, met een gemiddelde ervaringsscore van 8,2 en een gemiddelde aanbevelingsscore van 8,1.
- De cliëntenraad heeft een interne enquête uitgestuurd en persoonlijke interviews gehouden met 80% van de cliënten en bewoners. De respons was 47 bewoners, met een gemiddelde score van 7,9.

Wat willen we bereiken in 2025
- Onderzoeken welke methode Zorggroep De Vechtstreek kan gebruiken om cliëntervaringen te meten.
- Communicatie- en promotiemateriaal ontwerpen om cliënten aan te moedigen de Zorgkaart Nederland in te vullen.
- In het tweede kwartaal van 2025 worden alle cliënten binnen SZDV via een vragenlijst of per e-mail gevraagd de Zorgkaart Nederland in te vullen.
- In het vierde kwartaal van 2025 wordt een themaweek georganiseerd waarin Zorgkaart Nederland onder de aandacht wordt gebracht.
- De uitkomsten van de cliëntervaringen worden gedeeld met de cliëntenraad. Samen met de cliëntenraad wordt een plan van aanpak voor 2026 geschreven..

Resultaten meting cliëntervaring
Inleiding: Kwaliteitsbeeld Cliëntervaringen in de Ouderenzorg
Binnen Zorggroep De Vechtstreek staat de ervaring van onze cliënten centraal. De beleving van zorg en welzijn is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit die wij bieden. Daarom voeren wij structureel metingen uit om inzicht te krijgen in de ervaringen, wensen en behoeften van onze cliënten en bewoners.
Door middel van cliëntervaringsonderzoek verzamelen wij waardevolle feedback over onderwerpen zoals veiligheid, betrokkenheid, autonomie en kwaliteit van leven. Deze resultaten stellen ons in staat om niet alleen te reflecteren op onze huidige werkwijze, maar ook om gerichte verbeteringen door te voeren.
In dit kwaliteitsbeeld presenteren wij de belangrijkste uitkomsten van de metingen en vertalen we deze naar concrete verbeteracties. Zo blijven we werken aan persoonsgerichte en waardevolle zorg die bijdraagt aan fijn ouder worden in Stichtse Vecht.
Cliënten die zorg thuis ontvangen
In 2024 is een cliënttevredenheidsonderzoek uitgevoerd middels de PREM, waarbij alle cliënten die actief in zorg zijn, zijn bevraagd. De gemiddelde ervaringsscore bedraagt 8,2, en de gemiddelde aanbevelingsscore is 8,1.
Bewoners tevredenheidsonderzoek wonend op een van de locaties van Zorggroep De Vechtstreek
Eind 2024 heeft de cliëntenraad een bewoners tevredenheidsonderzoek uitgevoerd, waarbij 80% van alle bewoners die zorg ontvangen, is bevraagd. De tevredenheid werd beoordeeld met een score van 7,9.
Lees meer over cliëntervaringen op Zorgkaart Nederland