Gemeenschapskracht

Bouwen aan kwaliteit in de thuiszorg

Van ‘zorgen voor’ naar ‘samen met het netwerk zorgen dat’

Verbinding met de mensen om je heen, dat maakt het leven zinvol. Bij Zorggroep De Vechtstreek geloven we in de kracht van gemeenschappen: de combinatie van ouderen, hun naasten, vrijwilligers, professionals en samenwerkingspartners, die elk hun eigen passies, talenten, mogelijkheden, kennis en expertise inbrengen. Door deze krachten te bundelen en als één team te werken, maken we het verschil op onze afdelingen, locaties en in onze omgeving. Samen bereiken we ons belangrijkste doel: Fijn ouder worden in Stichtse Vecht.

Thema’s van deze bouwsteen

Bouwen aan netwerken

Bouwen aan kwaliteit in de thuiszorg

Bereikt in 2024
  • Het netwerk van de cliënt wordt tijdens de intake betrokken en uitgevraagd. Iedereen die in verbinding staat met de cliënt wordt opgenomen in het zorgdossier. Met mantelzorgers wordt dagelijks of wekelijks contact onderhouden, afhankelijk van de situatie.
  • Doctolib Siilo en VIPLive zijn ingezet in Breukelen en Loenen om de communicatie met de huisarts te versterken. Met deze platforms kunnen cliëntgegevens en richtlijnen veilig en direct besproken worden met collega’s en andere zorgprofessionals.
  • Er is gestart met het organiseren van multidisciplinaire overleggen (MDO’s) om zorg te bieden die optimaal aansluit bij de cliënt.
  • In 2024 zijn we begonnen met cliëntenbesprekingen binnen het team. Tijdens deze besprekingen wordt gekeken naar de actuele zorgbehoeften, de voortgang en de inzet van zorgprofessionals, naasten en hulpmiddelen. Het doel is om de kwaliteit van zorg te waarborgen, passende ondersteuning te bieden en het welzijn en de zelfredzaamheid van de cliënt te bevorderen.

Wat willen we bereiken in 2025
  • Ons doel voor 2025 is om het bestaande welzijnsaanbod binnen Zorggroep De Vechtstreek beter af te stemmen op de behoeften van cliënten door optimaal gebruik te maken van de aanwezige steunsystemen. We richten ons op het versterken van de samenwerking tussen zorgmedewerkers en welzijnsorganisaties en zorgen ervoor dat cliënten en hun naasten actief worden betrokken bij het inzetten van passende ondersteuning en activiteiten.
  • In 2025 wordt onderzocht hoe welzijn kan worden geïntegreerd binnen de thuiszorg, gericht op preventie en zelfredzaamheid. Dit moet leiden tot een verbeterd welzijnsgevoel en versterking van zelfredzaamheid bij cliënten.
  • In 2025 wordt binnen de thuiszorg informele zorg verder vormgegeven door de samenwerking met mantelzorgers en cliënten te versterken. Dit leidt tot een meer integrale en ondersteunende zorgomgeving, gebaseerd op de visie die we ontwikkelen over informele zorg, en deze vervolgens implementeren.
  • Streefwaarde: 50% van de bewoners/cliënten in zorg bij Zorggroep De Vechtstreek heeft een naaste die één of meerdere zorg- en/of welzijnstaken uitvoert, waarbij de betrokkenheid van naasten wordt geregistreerd in het zorgdossier.

Monique zag de behoefte en besloot met ’t Sfeertje te starten

Monique Hom, activiteitenbegeleider, is de drijvende kracht achter ’t Sfeertje, een ontmoetingsplek in Breukelen voor ouderen die behoefte hebben aan gezelligheid en sociale contacten. Het idee voor deze middagontmoetingen ontstond vorig jaar toen Monique een vraag kreeg van TIM Stichtse Vecht. Deze organisatie zocht naar een manier om voor ouderen in de wijk activiteiten te organiseren en hen een plek te bieden om anderen te ontmoeten. Monique zag de behoefte en besloot met ’t Sfeertje te starten.

Klik hier voor het hele verhaal van Monique
Zorggroep
De Vechtstreek

Kantoor De Aa
De Aa 50
3621 VV Breukelen