Samen bouwen aan een sterke en betrokken organisatie

We creëren een cultuur waarin medewerkers eigenaarschap ervaren en ruimte krijgen om initiatieven te nemen voor het welzijn van cliënten en hun teams. Door groei- en ontwikkelmogelijkheden te bieden, versterken we de expertise van onze medewerkers en stimuleren we hen om ambassadeurs van onze organisatie te worden. We betrekken zowel nieuwe als bestaande medewerkers actief bij de ontwikkeling van de organisatie, terwijl we ons strategisch verhaal in ons dagelijkse werk tot leven brengen.
Daarnaast werken we samen met opleidingsinstituten om de instroom te vergroten en de aansluiting tussen opleiding en praktijk te verbeteren. We enthousiasmeren stagiaires en leerlingen, zodat zij graag bij ons blijven of terugkeren na hun studie. Met oog voor de behoeften van medewerkers in elke levensfase, streven we naar een tevreden en duurzaam betrokken team.
Thema’s van deze bouwsteen
- Vakbekwame medewerkers
- Wervingsactiviteiten en arbeidsprofilering
- Versterken betrokkenheid medewerkers
- Arbeidsomstandigheden
Vakbekwame medewerkers
Bouwen aan kwaliteit in de organisatie

Bereikt in 2024
- De begeleiding van leerlingen is van papier naar digitaal gegaan met de implementatie van “Competent”. Dit heeft geleid tot uniformiteit in de begeleiding en heeft de verantwoordelijkheid voor eigen ontwikkeling gestimuleerd.
- De ontwikkelingsgesprekken zijn vervangen door ‘In Gesprek’. Deze gesprekken vinden nu plaats vanuit gelijkwaardigheid, waarbij meer aandacht is voor energiegevers en stressoren in het werk. Er is ook meer ruimte om kwaliteiten en eventuele knelpunten bespreekbaar te maken.
Wat willen we bereiken in 2025
- “In Gesprek” wordt onderdeel van de kwaliteitsmonitor, zodat we waarborgen dat de gesprekken daadwerkelijk plaatsvinden.
- Het project ‘Van Vinken naar Vonken’ wordt uitgerold, zodat zorgmedewerkers bekwaam blijven onder eigen regie.
- Werkplekleren: Binnen Zorggroep De Vechtstreek zetten we in op leren met en van elkaar op de werkplek. Hierbij wordt een gezond leerklimaat gecreëerd en ervaren medewerkers samenwerking en het feedback geven en ontvangen als vanzelfsprekend.
- Leereenheden: We verschuiven van formeel leren naar taakgericht leren.
“Ik kijk ernaar uit om deze aanpak samen met collega’s verder uit te dragen.”
Wervingsactiviteiten en arbeidsprofilering
Bouwen aan kwaliteit in de organisatie

Bereikt in 2024
- Een nieuwe arbeidsmarktcampagne is gelanceerd, gebaseerd op input van medewerkers.
- Aandacht voor het proces van onboarding, exit en uitstroom.
Wat willen we bereiken in 2025
- Uniformiteit en continuïteit in onze positionering als organisatie en wat we voorstaan.
- Versterking van onze arbeidsmarkpositionering door uitbreiding van wervingskanalen en creatiever werven.
- Het belang van een goede onboarding blijven benadrukken, evenals het oog voor de redenen achter uitstroom.
- Kennisborging van medewerkers die met pensioen gaan.

Versterken betrokkenheid medewerkers
Bouwen aan kwaliteit in de organisatie

Bereikt in 2024
- Personeelsbijeenkomsten georganiseerd waarin medewerkers zijn meegenomen in de ontwikkelingen van de organisatie: terugblik op wat goed is gegaan en wat aandacht vraagt, en een vooruitblik op thema’s en projecten uit het jaarplan. Er is stilgestaan bij de kernwaarden die belangrijk zijn voor de onderlinge samenwerking en in de daaropvolgende werkoverleggen en er is verdieping gegeven aan wat deze kernwaarden concreet betekenen voor het werkplezier op teamniveau.
- Aansluiting van medewerkers bij werkgroepen die voortkomen uit projecten.
- Vernieuwing van het intranet, met verbeterde toegankelijkheid voor het bereiken van een betere interne communicatie.
- Voorbereiding van de herinrichting van het functiehuis om beter aan te sluiten bij de toekomst: functiebeschrijvingen zijn generieker gemaakt en de opzet van competenties is aangepast om gerichter op (persoonlijke) ontwikkeling te sturen.
Wat willen we bereiken in 2025
- Stimuleren van een cultuur van ‘warme zakelijkheid’ door te sturen op eigen regie en autonomie.
- Duidelijkheid over de verwachtingen vanuit het management met betrekking tot de koers die we met elkaar varen, en de doorvertaling hiervan in werkoverleggen.
- Stimuleren van medewerkers om actief “In Gesprek” te zijn, zodat we wendbaar blijven en toekomstige ontwikkelingen kunnen aangaan.
- Een aangepast functiehuis voor staf- en zorgpersoneel, zodat deze beter aansluit op de ontwikkelingen in het werk, vooral binnen de zorg. Het functiehuis wordt heringericht met het oog op toekomstige behoeften.
- Iedere dinsdag zal er vanuit de staf in duo’s worden gewandeld met een bewoner om zo de betrokkenheid met zorgcollega’s te behouden.

Arbeidsomstandigheden
Bouwen aan kwaliteit in de organisatie

Bereikt in 2024
- Zorggroep De Vechtstreek vindt het belangrijk dat medewerkers gezond, prettig en veilig hun werk kunnen uitvoeren. Daarom bieden we ondersteuning op het gebied van fysiek, mentaal en sociaal-emotioneel welzijn. Dit doen we door samen te werken met zorgvuldig geselecteerde specialisten of door eigen opgeleide collega’s in te zetten. In 2024 zijn ondersteunende interventies (hulpmiddelen) geborgd voor medewerkers die op enig moment vastlopen in hun loopbaan, zowel werk- als privé gerelateerd.
- Beleid en procedures, zoals MIM, PSA, RI&E, BHV en de Gedragscode, zijn verder verbeterd.
- Er zijn informatiebijeenkomsten georganiseerd voor medewerkers vanaf 58 jaar, met als doel inzicht te geven in de mogelijkheden van en invloed op (vroegtijdig) pensioen. Deze bijeenkomsten zijn goed ontvangen en zullen als vast onderdeel van ons leeraanbod worden voortgezet.

Wat willen we bereiken in 2025
- Naleving van de gedragscode en borging van ‘In Gesprek’.
- Preventief handelen in plaats van curatief: We willen meer grip krijgen op de inzetbaarheid van medewerkers, zodat we aan de voorkant van verzuim blijven. Dit doen we door tijdig in gesprek te gaan bij signalen van risico op uitval en door handvatten aan te reiken voor bijvoorbeeld een betere werk/privébalans, evenals het inzetten van interventies.
- Vitaliteit wordt een vanzelfsprekend onderdeel van ‘In Gesprek’, waarbij medewerkers verantwoordelijk zijn voor hun eigen duurzame inzetbaarheid, en de werkgever hen hierin faciliteert.
- Gezien de toenemende complexiteit van de zorg, is er meer aandacht nodig voor het mentale welzijn van medewerkers. In 2025 gaan we in samenwerking met The Mental Move tools ontwikkelen waarmee medewerkers handvatten krijgen om hun werk-privébalans te versterken, inzicht te krijgen in hun leefstijl en ondersteuning te ontvangen bij levensgebeurtenissen en mentale klachten.