Van ‘zorgen voor’ naar ‘samen met het netwerk zorgen dat’

Gelijkwaardige samenwerking met informele zorg, zoals mantelzorgers en vrijwilligers, vereist een duurzame verankering in zowel de structuur als de cultuur binnen Zorggroep De Vechtstreek. Dit betekent dat we actief werken aan een cultuur waarin informele zorgverleners als volwaardige partners worden gezien. Daarnaast moet er blijvende aandacht zijn voor het contact met familieleden in alle belangrijke levensfasen van bewoners, van de intake tot de laatste levensfase. Deze aanpak versterkt niet alleen de samenwerking, maar draagt ook bij aan een hogere kwaliteit van leven voor ouderen en meer betrokkenheid van hun naasten.
Thema’s van deze bouwsteen
Informele zorg
Bouwen aan kwaliteit binnen wonen

Bereikt in 2024
- De pilot ‘Passende zorg’ is eind 2024 van start gegaan, waarbij de teams het eerste gesprek bij verhuizing anders zijn gaan voeren. We vragen uit wat iemand nog zelf kan, wat naasten kunnen doen en hoe (technologische) innovaties ingezet kunnen worden. Dit vergroot de zelfstandigheid van bewoners en bevordert een fijne samenwerking met naasten.

Wat willen we bereiken in 2025
- Samen met naasten het gesprek aangaan over wensen, verwachtingen en grenzen.
- Alle randvoorwaarden voor het goed inbedden van informele zorg in de organisatie worden beschreven en gefaseerd geïmplementeerd in 2025, waarvoor een projectplan wordt opgesteld. Dit houdt in:
- Werken volgens de Schijf van Vijf.
- Herzien van communicatiematerialen.
- Beschrijving van grenzen.
- Schrijven van een werkwijze voor het ‘Eerste gesprek’.
Het verhaal van Joseph Toonen
Wat het gemakkelijker maakte was een vertrouwde sfeer
Joseph Toonen vertelt over de zorg voor zijn vrouw Ans, die momenteel in locatie ’t Kampje verblijft. De overgang van Ans thuis naar een zorginstelling een poosje geleden, was voor hem persoonlijk een uitdaging, maar uiteindelijk bleek het een positieve verandering voor haar. “In het begin wilde ik het zelf nog niet,” zegt Joseph. “Ik had het gevoel dat ik de zorg voor Ans nog goed aankon, maar wat het voor mij gemakkelijker maakte, was een hele warme ontvangst in ’t Kampje. Dat zorgde meteen voor een vertrouwde sfeer.”
Lees het verhaal van Joseph Toonen hier verderWelzijn
Bouwen aan kwaliteit binnen wonen

Bereikt in 2024

Positief samen verbinding creëren.
“Op locatie Overdorp in Kockengen is het afgelopen jaar veel gebeurd”, vertelt Ramona van Leeuwen, activiteitenbeleider, met enthousiasme. “We hebben intensief contact met vier kerken in Kockengen. Zo organiseren we met elkaar de bezorging van de maaltijden aan huis. Met een groep vrijwilligers zorgen we ervoor dat op woensdagavond kerkelijke liederen worden gezongen met bewoners. Zo werken we positief samen aan activiteiten die verbinding creëren.”
Lees hier het hele verhaal van Ramona“Onze initiatieven versterken de gemeenschap en zorgen voor actieve betrokkenheid.”
Wat willen we bereiken in 2025
- Ons doel binnen Zorggroep De Vechtstreek is om welzijn zo in te richten dat het aansluit bij de individuele behoeften van bewoners en cliënten. Hierdoor kunnen we passende ondersteuning en activiteiten bieden die echt bij hen passen. Dit concept noemen we Welzijn op Maat.
