Samen bouwen aan een betekenisvol huis

In ons zorgaanbod staan de bewoners en hun naasten centraal; wij ondersteunen hen in hun keuzes. Met respect voor het thuisgevoel van onze bewoners en met focus op welzijn, vrijheid en leefplezier werken we samen met naasten en vrijwilligers aan zorg die aansluit bij wat het leven zinvol maakt.
Thema’s van deze bouwsteen
Passende zorg
Bouwen aan kwaliteit binnen wonen

Bereikt in 2024
- De term Passende zorg is binnen de gehele organisatie geïntroduceerd. De gedachtegang van passende zorg is in alle teams besproken, een vast onderdeel geworden op het Vechtstreek Informatie Centrum (VIC), en heeft geleid tot de oprichting van meerdere projecten.
- We zijn begonnen met het optimaliseren van de verhuisprocedure door de oude werkwijze te herzien, zodat deze nu beter aansluit bij onze visie op passende zorg binnen SZDV.
Wat willen we bereiken in 2025
Passende zorg is de overkoepelende visie waaronder onze zorgverlening valt. Om kwalitatieve zorg te blijven bieden, moeten we ons werk anders organiseren. Onze focuspunten zijn: informele zorg, innovatie en langer zelfstandig thuis wonen. Deze worden afzonderlijk beschreven in het kwaliteitsbeeld.
- Het implementeren van de verhuisprocedure naar Zorggroep De Vechtstreek zorgt voor een warm welkom voor de bewoner, waarbij het voor de mantelzorger duidelijk is wat van hem of haar verwacht wordt. Dit is een efficiëntieslag, doordat alle formulieren voor de verhuizing al in het dossier staan. We kennen de bewoner daardoor al beter, aangezien de benodigde informatie vooraf beschikbaar is.
- Streefwaarde: 50% van de bewoners die in zorg zijn bij Zorggroep De Vechtstreek heeft een naaste die één of meerdere zorg- en/of welzijnstaken uitvoert. De betrokkenheid van naasten wordt geregistreerd in het zorgdossier.
- Uiterlijk in het vierde kwartaal van 2025 is de communicatie richting nieuwe bewoners over de verhuizing en het wonen bij Zorggroep De Vechtstreek volledig ontwikkeld en eenduidig vormgegeven. Dit omvat een welkomstbrochure waarin duidelijk staat wat bewoners en naasten van ons kunnen verwachten en welke verwachtingen wij van hen hebben.
Vrijheid & Veiligheid
Bouwen aan kwaliteit binnen wonen

Bereikt in 2024
- Een vooronderzoek naar het ‘Open Deuren Beleid’ is uitgevoerd door een werkbezoek te brengen aan een zorgorganisatie in de regio en ervaringen uit te wisselen.
- Er is een scholing over ‘Vrijheid in plaats van veiligheid’ georganiseerd door een kwaliteitsverpleegkundige, in samenwerking met de behandeldienst van Novicare.
Wat willen we bereiken in 2025
- Opendeuren:
- In het eerste kwartaal van 2025 wordt een projectteam Open Deuren beleid opgezet.
- Gedragsverandering:
- In 2025 wordt in iedere teamvergadering standaard 15 minuten gereserveerd voor het thema WZD, waarbij de meewerkend coördinatoren input ontvangen van de WZD-commissie.
- Elk team krijgt in 2025 een aandachtsvelder voor WZD, die vier keer per jaar bijeenkomen.
“Ik raakte snel geïnteresseerd in de vraag: wie zijn wij om de vrijheid van mensen te beperken?”
Methodisch werken
Bouwen aan kwaliteit binnen wonen

Bereikt in 2024
- In 2024 is gestart met het optimaliseren van zorgdossiers door te besluiten te stoppen met het cliëntverhaal, de ADL-lijst en risicosignalering, en te beginnen met de vragenlijst “Welkom binnen SZDV” en de “Zorgkaart”. Dit is ontstaan vanuit het initiatief ‘ontregel de zorg’.
- Er is een vragenlijst opgesteld “Welkom binnen SZDV” die kan worden gebruikt voor cliënten die op de wachtlijst staan. Hierdoor hebben de zorgprofessionals voor verhuizen de benodigde informatie zodat zij de bewoner beter kunnen leren kennen.
Wat willen we bereiken in 2025
- Iedere medewerker werkt eind 2025 methodisch in het ECD:
- Niet-verplichte formulieren uit het ECD worden verwijderd.
- De ADL-vragenlijst wordt aangepast naar de Zorgkaart en wordt ingezet.
- Er wordt een werkgroep opgezet om bovenstaande punten te realiseren.
- Elk projectplan heeft hetzelfde format (A3-formaat).
- Er wordt elk jaar minstens één ontregel-sessie gehouden om de administratieve lasten voor zorgprofessionals te verminderen. Dit stelt hen in staat om meer tijd en aandacht aan de directe zorg voor cliënten en bewoners te besteden. Het initiatief richt zich op het schrappen van overbodige regels, het vereenvoudigen van werkprocessen en het vergroten van werkplezier voor zorgmedewerkers. Zo wordt de zorg mensgerichter en efficiënter.
Palliatieve zorg
Bouwen aan kwaliteit binnen wonen

Bereikt in 2024
- SZDV is opnieuw aangesloten bij Palliatieve Zorg Utrecht- West.
- SZDV participeert in het transformatieplan voor Palliatieve Zorg in de regio Midden- Nederland.
- Een inventarisatie is uitgevoerd onder zorgprofessionals om de behoefte op het gebied van palliatieve zorg vast te stellen, evenals de interesse in deelname aan een commissie.
- De waakmanden op een afdeling zijn vernieuwd; dit wordt op andere afdelingen verder doorgevoerd (verwijzing naar stukje Marijke).
Wat willen we bereiken in 2025
- SZDV heeft uiterlijk 31 december 2025 een goedgekeurde visie op palliatieve zorg, met als uitgangspunt: “de wensen van de bewoner centraal”. Deze visie wordt ontwikkeld met input van zorgprofessionals, de geestelijk verzorgster en cliëntvertegenwoordigers, en is afgestemd met de behandeldienst Novicare. De visie wordt gedragen door alle afdelingen en maakt onderdeel uit van het zorgbeleid binnen SZDV.
- In 2025 wordt scholing over palliatieve zorg aangeboden aan zorgprofessionals, waarbij de expertise vanuit SZDV wordt ingezet.
- SZDV blijft deelnemen in het transformatieplan Palliatieve Zorg voor de regio Midden-Nederland.
Troost en inspiratie aan naaste familieleden

Waakmand
Marijke Tolboom, Verzorgende IG: “Vanuit de Zorggroep bieden wij de waakmand aan naaste familie leden aan als hun dierbare in een Terminale fase zijn. In deze mand vindt u enkele bruikbare voorwerpen die wellicht van pas kunnen komen en troost en inspiratie kunnen geven aan naaste familieleden.”